Naar inhoud

Het hele jaar welkom!

De Mariahoeve is een landgoed van 20 hectare met een natuurkampeerterrein in het Drentse Papenvoort. Het landgoed, in 1928 opgericht door houtvester Van Roosendaal, is van oorsprong een bosbouwbedrijf met een soortenrijk gemengd loof- en naaldhout bos. Na de sluiting van de mijnen in Limburg, waar het hout voornamelijk naartoe ging, besloot de toenmalige eigenaar, Peter F.W. van Voorthuysen (die het terrein van zijn vader J.J. van Voorthuysen had overgenomen), er deels een kampeerterrein van te maken. In 1974. Een van de eerste van Nederland. Volgens Gijs van Voorthuysen, zoon van Peter en een van de bewoners van het landgoed, is de Mariahoeve het eerste officiële natuurkampeerterrein van Nederland. Het woord is hier bedacht!

Op het terrein is een meer van glaciale oorsprong van ruim 1,5 hectare. Er zit geen snoek in, dus je kunt er rustig in zwemmen. Het is een oude pingo, met twee natuurlijke bronnen. Vroeger is er turf uit het meer gehaald om de nutsgebouwen van de gemeente Rolde mee te verwarmen. Gelukkig is de diepere leemlaag ongeschonden. In het water vind je onder andere lelies en lisdoddes qua flora, en salamanders, kikkers en vissen qua fauna.

Plattegrond Landgoed Mariahoeve

Voor de liefhebbers van rust en ruimte

Papenvoort is gelegen in het dunst bevolkte stukje Nederland; de driehoek tussen Rolde, Borger en Gieten. Een ongelofelijk mooie, bosrijke omgeving, met veel zwemmeren, zoals het Nije Hemelriek op 4,5 kilometer afstand bij Gasselte. Nationaal Park Drentsche Aa is ook vlakbij, evenals de hoofdstad van de provincie Drenthe, Assen. De Mariahoeve ligt midden op de Hondsrug, een geologisch unieke, door ijstijden gevormde heuvelrug die zich van Emmen tot de stad Groningen uitstrekt. De Hondsrug vormt, samen met een deel van het omringende gebied, het enige Geopark van Nederland. Het gebied bestaat uit naald- en loofbossen, vennetjes, weides, mooie esdorpen, beken, grafheuvels, stuifzanden, imposante beukenlanen, heiden en akkers en is bij uitstek geschikt voor de natuurliefhebber die van rust en ruimte houdt. Het is eigenlijk een soort natuurlijke 'healing place'. Je wordt hier vanzelf mindful, en je komt hier vanzelf tot rust. Gewoon door hier te zijn. En dan weer even praktisch :): er is een uitgebreid netwerk van fiets-, ruiter- en wandelpaden. Ook zijn we een ideale uitvalsbasis om de rest van Drenthe te ontdekken. De foto's hierboven zijn trouwens allemaal genomen op ons eigen prachtige terrein.

Vuurtje stoken & BBQ

Niets leuker natuurlijk dan een mooi kampvuur. Of lekker binnen bij de haard. Wel graag veilig. Op natuurbrandrisico.nl staat wanneer het verantwoord is om buiten met BBQ of vuurkorf aan de slag te gaan. Overal op ons terrein vind je mooie vuurplaatsen die je kunt gebruiken. Geeft de brandweer code groen of geel, dan vinden wij het prima. In alle andere gevallen verzoeken wij om 'niet met vuur te spelen'. Wij doen aan verantwoord bosbeheer, het is niet toegestaan om zelf hout uit ons bos te sprokkelen of te zagen. Je kunt bij de receptie terecht voor stookhout (€ 12,50 per grote zak).

Zwemmen, varen & vissen

Lekker zwemmen of dobberen in ons eigen meer (vroeger noemden ze het De Plas) dat uit de IJstijd dateert. Of een beetje pootjebaden vanaf de waterkant. Maar lekker droog onder de luifel van de kapschuur zitten terwijl het om je heen vrolijk regent, kan ook. Gewoon genieten van het niks doen, de rust en de natuur om je heen. De waterkant is een ideale plek om een beetje voor je uit te turen. Alleen of in gezelschap. Met of zonder hapje en drankje in de buurt. Hier maak je onvergetelijke geluksmomenten. Ook ben je er welkom om een dagje te vissen (€ 10,-). Een stempel daarvoor kun je ophalen bij de receptie. Voor gasten die in onze verblijfsaccommodaties logeren is het vissen gratis. We weten dat er zeelt, voorn, giebel, winde, meerval (de Amerikaanse dwergmeerval en de Europese meerval) en baars in onze plas rondzwemt. En drie soorten karpers: de boerenkarper (ook wel wilde karper), de lederkarper en de spiegelkarper. Vroeger is er ook heel veel paling uitgezet, dus wie weet. Foto’s van de verschillende soorten, bij ons gevangen, ontvangen we graag. De grootste karper tot nu toe was 5 kg. Ander aardig weetje: jonge meervallen eten heel veel muggen. Vandaar dat we relatief weinig muggen op ons terrein hebben.

Heerlijk Ontbijt

Goed begin is het halve werk. Je kunt bij ons - gedurende hoogseizoen, dus ook tijdens de schoolvakanties in de winter - kiezen uit twee soorten ontbijt. Een rijke broodmaaltijd - al dan niet een vegetarische variant - met een croissant, verse broodjes, een gekookt eitje, fruit, extra belegen kaas, serrano ham en spinata romana, jam, nutella, een yoghurtje, versgeperste sinaasappelsap en koffie, cappuccino of thee (12,50 p.p., kinderen eten voor 8,50 mee). Ook serveren we de Vroege Vegan (11,- p.p.). Die bestaat uit kokosyoghurt met granola, blauwe bessen, frambozen, ananas, chiazaad en lijnzaad, een stuk bananenbrood, verse jus d'orange en koffie of thee.

Reserveren voor ontbijt is noodzakelijk en kan meteen (voor de eerste ochtend) wanneer je een verblijf bij ons boekt. En verder steeds daags van tevoren of eerder via de receptie.

Ontbijt serveren we tussen 9 en 10 in WifiWoods, maar je kunt het natuurlijk ook lekker bij Meerzicht opeten, of bij je eigen tent, tipi of slaapwagen. Voor groepen vanaf 10 personen kunnen wij het hele jaar door een ontbijtbuffet op maat maken. Vanaf 6 personen maken wij ook ontbijt klaar buiten het hoogseizoen. Vraag hiernaar bij de receptie.

Silent Disco

In het hoogseizoen organiseren we iedere zaterdagavond van 7 tot 10 Silent Disco bij het Meer. Met muziek over twee kanalen. We draaien bij de vuurplaats twee verschillende muzieksoorten zodat er ook voor jou altijd wel iets dansbaars tussenzit. Swing met ons mee terwijl anderen juist genieten van de weldadige stilte van de natuur. De Silent Disco headphones kun je ter plekke huren en van tevoren reserveren bij de receptie (€ 7,50 per stuk & lever je ID in of een borg van contant 20 euro).

TIP: Je kunt ze op een ander moment van de week ook alle 25 (in ieder geval minimaal 10 stuks) afhuren voor je eigen feestje, compleet met zenders.

Sauna

Fantastisch gelegen aan de Plas. Onze op hout gestookte barrel sauna. Met buitendouche en een heerlijk zitje met uitzicht over het meer. Voor twee uur zijn de kosten 49 euro, inclusief stookhout en water. Dan kun je er met twee personen in. Het gebruik van een badlaken is verplicht, heb je die niet dan kun je voor 10 euro per persoon bij ons een hammam badjas en handdoek lenen. Met een meerprijs van 10 euro per persoon kunnen er nog twee personen extra tegelijkertijd van de sauna gebruik maken. (Het meenemen van eigen drinken of etenswaren is niet toegestaan.) Reserveren bij de receptie of via hello@landgoedmariahoeve.com.

WifiWoods

Heel bewust hebben we op ons natuurkampeerterrein geen wifi geïnstalleerd. Maar mocht je daar toch behoefte aan hebben, dan kun je terecht in het sfeervolle WifiWoods. Remote werken in het bos, voorzien van alle benodigdheden. WifiWoods is ook de plek om tussen 9 en 10 van je ontbijt te genieten. En in de zomerperiode organiseren we hier af en toe op zondagmiddag Mad Hatter Moments met live muziekperformances. (Bij Meerzicht hebben we overigens ook wifi geïnstalleerd. Voor de Silent Disco en voor iedereen die toch even snel een post op social wil plaatsen van onze prachtige locatie :))

Fietsen huren

Fietsen is ieder seizoen heerlijk. Zeker in de prachtige omgeving waarin wij ons bevinden. Wil je fietsen maar heb je die niet bij je? Je kunt bij ons heel goede, en goed onderhouden, fietsen huren. Voor 15 euro per dag. Een kinderzitje erbij is 5 euro extra. Reserveren kan via de receptie. Per mail of live.

Wandelen & Paardrijden

De Mariahoeve ligt 2 km van het befaamde Pieterpad. We zijn sowieso omgeven door een uitgebreid netwerk van fiets-, ruiter- en wandelpaden. Door de meest prachtige bossen. Voor fantastische wandel- en fietsroutes bij ons in de buurt kijk je op de website eindjeomindrenthe. En ook op ons eigen natuurterrein kun je lange wandelingen maken. En daarvan genieten. Deze plaatjes zijn allemaal op ons eigen terrein gemaakt. Voor liefhebbers hebben we ook een paar complimentary fietsen beschikbaar.

Voor gasten die met hun paard willen komen, hebben we een afspraak met de buren gemaakt. Bij Stal Haikens kun je in de zomer voor 15 euro per nacht je paard stallen. Je kunt ze daarover bellen via 0031 6 204 832 94 of mailen naar info@stalhaikens.nl

HUWELIJKEN & ANDERE EVENTS

Wist je dat ons landgoed voor speciale gelegenheden ook gedeeltelijk of zelfs in zijn geheel is af te huren. Van huwelijksfeest tot bedrijfsevent, van coachingsprogramma tot avontuurlijk walking diner en andere festiviteiten in onze wildernis. Interesse? Neem contact op via jill@landgoedmariahoeve.com

Over reserveren, betalen en annuleren

Steeds meer mensen weten de weg naar Landgoed Mariahoeve te vinden. Om verzekerd te zijn van een staplaats of andere overnachtingsvoorziening is het verstandig om ruim van tevoren te reserveren. Bij de reservering regelen we ook meteen de betaling. Wel zo makkelijk. Voor ons, maar ook voor jou. Want dan kun je meteen in ‘vakantiestand’ wanneer je ons terrein op komt. Geen administratieve rompslomp meer.

Mocht je onverhoopt willen annuleren, dan kan dat. Tot 15 dagen van tevoren gratis. Tot een week van tevoren krijg je 50% retour. Daarna behandelen we de reservering als een concert- of evenementticket; die kan je ook niet zomaar aan de organisator of locatie teruggeven. Maar jouw plek aan een ander (door)geven kan natuurlijk wel.