Naar inhoud

Het hele jaar welkom, voor liefhebbers van rust & ruimte

De Mariahoeve is een landgoed van 20 hectare met een natuurkampeerterrein in het Drentse Papenvoort. In 1928 opgericht door houtvester Van Roosendaal, is het van oorsprong een bosbouwbedrijf met een soortenrijk gemengd loof- en naaldhout bos. In 1949 kocht J.J. van Voorthuysen het voor zijn zoon Peter F.W. van Voorthuysen. Die besloot er na de sluiting van de mijnen in Limburg, waar het hout grotendeels voor bestemd was, in 1974 een kampeerterrein van te maken. Volgens Gijs van Voorthuysen, die na Peter het terrein beheerde, is de Mariahoeve het eerste officiële natuurkampeerterrein van Nederland. Het woord is hier bedacht! De huidige eigenaren streven ernaar om het bos in stand te houden; op een verantwoorde manier, met veel respect en liefde voor de natuur.

Op het terrein is een meer van glaciale oorsprong van ruim 1,5 hectare. Er zit geen snoek in, dus je kunt er rustig in zwemmen. Het is een oude pingo, met twee natuurlijke bronnen. Vroeger is er turf uit het meer gehaald om de nutsgebouwen van de gemeente Rolde mee te verwarmen. Gelukkig is de diepere leemlaag ongeschonden. In en op het water vind je onder andere lelies en lisdoddes qua flora, en salamanders, kikkers, schrijvertjes en vissen qua fauna.

Dunst bevolkte deel van Nederland

Papenvoort is gelegen in het dunst bevolkte stukje Nederland; de driehoek tussen Rolde, Borger en Gieten. Een ongelofelijk mooie, bosrijke omgeving, met veel zwemmeren, zoals het Nije Hemelriek op 4,5 kilometer afstand bij Gasselte. Nationaal Park Drentsche Aa is ook vlakbij, evenals de hoofdstad van de provincie Drenthe, Assen. De Mariahoeve ligt midden op de Hondsrug, een geologisch unieke, door ijstijden gevormde heuvelrug die zich van Emmen tot de stad Groningen uitstrekt. De Hondsrug vormt, samen met een deel van het omringende gebied, het enige Geopark van Nederland. Het gebied bestaat uit naald- en loofbossen, vennetjes, weides, mooie esdorpen, beken, grafheuvels, stuifzanden, imposante beukenlanen, heiden en akkers en is bij uitstek geschikt voor de natuurliefhebber die van rust en ruimte houdt. Het is eigenlijk een soort natuurlijke 'healing place'. Je wordt hier vanzelf mindful, en je komt hier vanzelf tot rust. Gewoon door hier te zijn.

Vuurtje stoken, vuurschalen & BBQ

Niets leuker natuurlijk dan een mooi kampvuur. Of lekker binnen bij de haard. Wel graag veilig. Op natuurbrandrisico.nl staat wanneer het verantwoord is om buiten met BBQ of ander vuur aan de slag te gaan. Overal op ons terrein vind je mooie vuurplaatsen die je kunt gebruiken. En ook kun je bij ons voor € 7,50 per dag/nacht een vuurschaal huren. Wel zo handig bij grote droogte. Wij doen aan verantwoord bosbeheer, het is niet toegestaan om zelf hout uit ons bos te sprokkelen of te zagen. Je kunt bij de receptie ook terecht voor stookhout (€ 12,50 per zak) en een fire start kit (€ 4).

Heerlijk Ontbijt & Losse Broodjes

Goed begin is het halve werk. Gedurende het hoogseizoen kun je kiezen uit twee soorten ontbijt. Een rijke broodmaaltijd met o.a. een croissant, verse broodjes, een gekookt eitje, fruit, oude kaas, spinata romana, jam, nutella, een yoghurtje, versgeperste sinaasappelsap en koffie of thee (12,50 p.p., kinderen eten voor 8,50 mee). Ook serveren we een Vegan Ontbijt (14,50 p.p.). Dat bestaat uit milde & creamy naturel kokos met bio krokante muesli, kokos en hazelnoot, gedroogde ananas en framboos en een mix van  lijn- en chiazaden en een stuk appel noten cake, fruito, verse jus d'orange en koffie of thee. Reserveren voor ontbijt is noodzakelijk en kan meteen (voor de eerste ochtend) wanneer je een verblijf bij ons boekt. En verder steeds daags van tevoren of eerder via de receptie.

Ontbijt serveren we tussen 9 en 10 in WifiWoods, maar je kunt het natuurlijk ook lekker bij Meerzicht opeten, of bij je eigen tent, tipi, dome, stargazer, yurt of natuurhut. Voor groepen vanaf 10 personen kunnen wij het hele jaar door een ontbijtbuffet op maat maken. Vanaf 6 personen maken wij ook ontbijt klaar buiten het zomerseizoen. Vraag hiernaar bij de receptie.

Ook verkopen wij bij de receptie losse broodjes: barra wit, barra donker en croissants voor 2 euro per stuk en glutenvrije broodjes voor 3 euro. Wel even een dagje van tevoren reserveren bij de receptie, we maken ze dan vers voor je klaar.

MEDITATIE & WATER WORKSHOP

Simone verrijkt Landgoed Mariahoeve met mooie meditatiesessies midden in de natuur. Meestal vinden ze in Temple Woods plaats, maar soms ook ergens anders. Zo kunnen ze bij slecht weer bij Meerzicht of in de villa worden uitgevoerd. Nagenoeg iedere zondagmorgen om 8 uur. Kosten zijn 7,50 per deelnemer. Zie ook onze agenda, ook voor opgeven voor deelname.

Daarnaast organiseert Simone bij ons workshops over de magie van water. Deze starten met een meditatie, daarna volgt informatie over het werken met water en tot slot gaat iedereen het Pingomeer in. De workshop sluit af met een kop thee en iets lekkers. Kosten zijn 25 euro per deelnemer, maximaal 12 deelnemers. Kijk in onze agenda wanneer ze voor de komende periode gepland zijn. Opgeven kan via de digitale agenda van Simone. Meedoen kan vanaf 17 jaar.

Ook zijn er meditaties op aanvraag, voor 90 euro per sessie ongeacht het aantal deelnemers. Je kunt Simone jaarrond ook benaderen voor een exclusieve Water Workshop. Dat kost 210 euro ongeacht het aantal deelnemers, met een maximum van 12 deelnemers. Neem hierover contact met haar op via www.praktijktweedenatuur.nl of 06 25175893.

Ook mensen die niet op ons terrein verblijven zijn van harte welkom om deel te nemen aan de geplande activiteiten danwel een privesessie aan te vragen.

Sauna

Fantastisch gelegen aan de Plas. Onze op hout gestookte barrel sauna. Met buitendouche en een heerlijk zitje met uitzicht over het meer. Voor twee uur zijn de kosten 49 euro, inclusief stookhout en water. Dan kun je er met twee personen in. Het gebruik van een badlaken is verplicht, heb je die niet dan kun je voor 10 euro per persoon bij ons een hammam badjas en handdoek lenen. Met een meerprijs van 10 euro per persoon kunnen er nog twee personen extra tegelijkertijd van de sauna gebruik maken. (Het meenemen van eigen drinken of etenswaren is niet toegestaan.) Reserveren bij de receptie of via hello@landgoedmariahoeve.com.

Fietsen & Mountain Bikes huren

Fietsen is ieder seizoen heerlijk. Zeker in de prachtige omgeving waarin wij ons bevinden. Wil je fietsen maar heb je die niet bij je? Je kunt bij ons heel goede, en goed onderhouden, fietsen huren. Voor 15 euro per dag. Een kinderzitje erbij is 5 euro extra. Ook hebben we een paar stoere mountain bikes voor onze gasten aangeschaft. Hiervoor vragen we ook 15 euro per fiets per dag. Pal achter ons terrein ligt een uitgebreid parcours vol spannende paadjes. Voor een halve dag fietsen huren kan ook. Dan vragen we 10 euro tot 14.00 uur en 10 euro vanaf 14.00 uur.

Reserveren kan via de receptie. Per mail of live.

DUTCH OVEN: ZELF BUITEN KOKEN

Wil je ook eens een keer ervaren hoe tof het is om buiten in de wildernis boven een zelfgemaakt vuur te koken? Bij ons huur je een Dutch Oven voor 27,50 per dag/nacht. Je kan ermee grillen, koken, bakken en braden. Het kan en mag allemaal. Wel weer schoon inleveren uiteraard. Je kunt hem meteen online reserveren bij je boeking voor een staplaats of slaapverblijf. Ook kun je bij de receptie langsgaan en vragen of hij nog beschikbaar is voor een bepaalde dag. Als je een staplaats hebt, dan neem je hem vanaf de receptie mee naar jouw eigen gekozen plek in het bos. En als je in een van onze slaapwagens, tipi's, domes, stargazers of yurts overnacht, dan zetten we hem daar alvast bij de vuurplaats voor je klaar. Heerlijk toch :)

Zwemmen, varen & vissen

Lekker zwemmen of dobberen in ons eigen meer (vroeger noemden ze het De Plas) dat uit de IJstijd dateert. Of een beetje pootjebaden vanaf de waterkant. Maar lekker droog onder de luifel van de kapschuur zitten terwijl het om je heen vrolijk regent, kan ook. Gewoon genieten van het niks doen, de rust en de natuur om je heen. De waterkant is een ideale plek om een beetje voor je uit te turen. Alleen of in gezelschap. Met of zonder hapje en drankje in de buurt. Hier maak je onvergetelijke geluksmomenten. Ook ben je er welkom om een dagje te vissen (€ 10,-). Een stempel daarvoor kun je ophalen bij de receptie. Voor gasten die in onze verblijfsaccommodaties logeren is het vissen gratis. We weten dat er zeelt, voorn, giebel, winde, meerval (de Amerikaanse dwergmeerval en de Europese meerval) en baars in onze plas rondzwemt. En drie soorten karpers: de boerenkarper (ook wel wilde karper), de lederkarper en de spiegelkarper. Vroeger is er ook heel veel paling uitgezet, dus wie weet. Foto’s van de verschillende soorten, bij ons gevangen, ontvangen we graag. De grootste karper tot nu toe was 5 kg. Ander aardig weetje: jonge meervallen eten heel veel muggen. Vandaar dat we relatief weinig muggen op ons terrein hebben.

Wandelen & Paardrijden

De Mariahoeve ligt 2 km van het befaamde Pieterpad. We zijn sowieso omgeven door een uitgebreid netwerk van fiets-, ruiter- en wandelpaden. Door de meest prachtige bossen. Voor fantastische wandel- en fietsroutes bij ons in de buurt kijk je op de website eindjeomindrenthe. En ook op ons eigen natuurterrein kun je lange wandelingen maken. En daarvan genieten. Deze plaatjes zijn allemaal op ons eigen terrein gemaakt.

Voor gasten die met hun paard willen komen, hebben we een afspraak met de buren gemaakt. Bij Stal Haikens kun je in de zomer voor 15 euro per nacht je paard stallen. Je kunt ze daarover bellen via 0031 6 204 832 94 of mailen naar info@stalhaikens.nl

HUWELIJKEN & ANDERE EVENTS

Wist je dat ons landgoed voor speciale gelegenheden gedeeltelijk of zelfs in zijn geheel is af te huren. Van huwelijksfeest tot bedrijfsevent, van coachingsprogramma tot vergaderen en van avontuurlijk walking diner tot andere festiviteiten in onze wildernis. Maar wel altijd met respect voor de natuur, en de andere gasten (indien aanwezig). Interesse? Neem contact op via event@landgoedmariahoeve.com.

BOSFIT

Hou je van beweging en natuur dan is deze oertraining iets voor jou. Simone - die bij ons ook de meditaties leidt en af en toe een water workshop verzorgt - verzorgt iedere zondag een sportieve buitentraining op de Mariahoeve. Er wordt uitsluitend met natuurlijke materialen gesport, zoals zwerfkeien, boomstammen en touw. De training is een combinatie van krachttraining, cardio en bodyweight. Daarnaast is er aandacht voor hoe je tijdens inspanning uit je hoofd in je lijf komt. De training is voor iedereen geschikt. Het is steeds aan jouzelf hoe zwaar en intensief je de training maakt. En iedere sessie is anders, zo verveelt het nooit! Leeftijd vanaf 16 jaar. Een losse les kost 10 euro, een 3-rittenkaart 25 euro. Maximaal aantal deelnemers 10. (Op afspraak is Simone ook als personal trainer te boeken.)

Opgeven kan via de digitale agenda van Simone. Iedere zondag van 10.00 tot 11.00 uur. Verzamelen bij de receptie, dan dribbelt de groep vervolgens naar Temple Woods.

Ook mensen die niet op ons terrein verblijven, zijn van harte welkom mee te doen.

Silent Disco

Jaaaahaaaa, lekker dansen in het bos. Waar je maar wil. Dankzij onze Silent Disco apparatuur. Via de receptie te bestellen, afname van minimaal 10 stuks (max 25), met zender, voor 7,50 per persoon, per sessie.

In het hoogseizoen organiseren we ook iedere zaterdagavond vanaf 18.00 uur Silent Disco bij het Meer. Met muziek over twee kanalen zodat er voor jou altijd wel iets fijns tussen zit. Dans met ons mee terwijl de anderen genieten van de weldadige stilte van de natuur. De Silent Disco headphones kun je ter plekke huren of van tevoren reserveren bij de receptie, voor 7,50 per stuk.

WifiWoods

Heel bewust hebben we op ons natuurkampeerterrein geen wifi geïnstalleerd. Maar mocht je daar toch behoefte aan hebben, dan kun je terecht in het sfeervolle WifiWoods. Remote werken in het bos, voorzien van alle benodigdheden. WifiWoods is ook de plek om tussen 9 en 10 van je ontbijt te genieten. En in de zomerperiode organiseren we hier af en toe op zondagmiddag Mad Hatter Moments met live muziekperformances. (Bij Meerzicht hebben we overigens ook wifi geïnstalleerd. Voor de Silent Disco en voor iedereen die toch even snel een post op social wil plaatsen van onze prachtige locatie :))