Naar inhoud

Het hele jaar welkom!

De Mariahoeve is een landgoed van 20 hectare met een natuurkampeerterrein in het Drentse Papenvoort. Het landgoed, in 1928 opgericht door houtvester Van Roosendaal, is van oorsprong een bosbouwbedrijf met een soortenrijk gemengd loof- en naaldhout bos. Na de sluiting van de mijnen in Limburg, waar het hout voornamelijk naartoe ging, besloot de toenmalige eigenaar, Peter F.W. van Voorthuysen (die het terrein van zijn vader J.J. van Voorthuysen had overgenomen), er deels een kampeerterrein van te maken. In 1974. Een van de eerste van Nederland. Volgens Gijs van Voorthuysen, zoon van Peter en een van de bewoners van het landgoed, is de Mariahoeve het eerste officiële natuurkampeerterrein van Nederland. Het woord is hier bedacht!

Op het terrein is een meer van glaciale oorsprong van ruim 1,5 hectare. Er zit geen snoek in, dus je kunt er rustig in zwemmen. Het is een oude pingo, met twee natuurlijke bronnen. Vroeger is er turf uit het meer gehaald om de nutsgebouwen van de gemeente Rolde mee te verwarmen. Gelukkig is de diepere leemlaag ongeschonden. In het water vind je onder andere lelies en lisdoddes qua flora, en salamanders, kikkers en vissen qua fauna.

Plattegrond Landgoed Mariahoeve

Voor de liefhebbers van rust en ruimte

Papenvoort is gelegen in het dunst bevolkte stukje Nederland; de driehoek tussen Rolde, Borger en Gieten. Een ongelofelijk mooie, bosrijke omgeving, met veel zwemmeren, zoals het Nije Hemelriek op 4,5 kilometer afstand bij Gasselte. Nationaal Park Drentsche Aa is ook vlakbij, evenals de hoofdstad van de provincie Drenthe, Assen. De Mariahoeve ligt midden op de Hondsrug, een geologisch unieke, door ijstijden gevormde heuvelrug die zich van Emmen tot de stad Groningen uitstrekt. De Hondsrug vormt, samen met een deel van het omringende gebied, het enige Geopark van Nederland. Het gebied bestaat uit naald- en loofbossen, vennetjes, weides, mooie esdorpen, beken, grafheuvels, stuifzanden, imposante beukenlanen, heiden en akkers en is bij uitstek geschikt voor de natuurliefhebber die van rust en ruimte houdt. Het is eigenlijk een soort natuurlijke 'healing place'. Je wordt hier vanzelf mindful, en je komt hier vanzelf tot rust. Gewoon door hier te zijn. Zo is er ook een uitgebreid netwerk van fiets-, ruiter- en wandelpaden. Verder zijn we een ideale uitvalsbasis om de rest van Drenthe te ontdekken. De foto's hierboven zijn trouwens allemaal genomen op ons eigen prachtige terrein.

Vuurtje stoken & BBQ

Niets leuker natuurlijk dan een mooi kampvuur. Of lekker binnen bij de haard. Wel graag veilig. Op natuurbrandrisico.nl staat wanneer het verantwoord is om buiten met BBQ of vuurkorf aan de slag te gaan. Overal op ons terrein vind je mooie vuurplaatsen die je kunt gebruiken. Geeft de brandweer code groen of geel, dan vinden wij het prima. In alle andere gevallen verzoeken wij om 'niet met vuur te spelen'. Wij doen aan verantwoord bosbeheer, het is niet toegestaan om zelf hout uit ons bos te sprokkelen of te zagen. Je kunt bij de receptie terecht voor stookhout (€ 12,50 per grote zak). Ook kun je bij ons een Dutch Oven huren (€ 27,50 per dag/nacht) om een avondje boven een zelfgemaakt vuur te koken - echt fantastisch!

Zwemmen, varen & vissen

Lekker zwemmen of dobberen in ons eigen meer (vroeger noemden ze het De Plas) dat uit de IJstijd dateert. Of een beetje pootjebaden vanaf de waterkant. Maar lekker droog onder de luifel van de kapschuur zitten terwijl het om je heen vrolijk regent, kan ook. Gewoon genieten van het niks doen, de rust en de natuur om je heen. De waterkant is een ideale plek om een beetje voor je uit te turen. Alleen of in gezelschap. Met of zonder hapje en drankje in de buurt. Hier maak je onvergetelijke geluksmomenten. Ook ben je er welkom om een dagje te vissen (€ 10,-). Een stempel daarvoor kun je ophalen bij de receptie. Voor gasten die in onze verblijfsaccommodaties logeren is het vissen gratis. We weten dat er zeelt, voorn, giebel, winde, meerval (de Amerikaanse dwergmeerval en de Europese meerval) en baars in onze plas rondzwemt. En drie soorten karpers: de boerenkarper (ook wel wilde karper), de lederkarper en de spiegelkarper. Vroeger is er ook heel veel paling uitgezet, dus wie weet. Foto’s van de verschillende soorten, bij ons gevangen, ontvangen we graag. De grootste karper tot nu toe was 5 kg. Ander aardig weetje: jonge meervallen eten heel veel muggen. Vandaar dat we relatief weinig muggen op ons terrein hebben.

Heerlijk Ontbijt

Goed begin is het halve werk. Je kunt bij ons - gedurende hoogseizoen - kiezen uit twee soorten ontbijt. Een rijke broodmaaltijd - al dan niet een vegetarische variant - met een croissant, verse broodjes, een gekookt eitje, fruit, extra belegen kaas, serrano ham en spinata romana, jam, nutella, een yoghurtje, versgeperste sinaasappelsap en koffie, cappuccino of thee (12,50 p.p., kinderen eten voor 8,50 mee). Ook serveren we de Vroege Vegan (11,50 p.p.). Die bestaat uit kokosyoghurt met granola, blauwe bessen, frambozen, ananas, chiazaad en lijnzaad, een stuk bananenbrood, verse jus d'orange en koffie of thee.

Reserveren voor ontbijt is noodzakelijk en kan meteen (voor de eerste ochtend) wanneer je een verblijf bij ons boekt. En verder steeds daags van tevoren of eerder via de receptie.

Ontbijt serveren we tussen 9 en 10 in WifiWoods, maar je kunt het natuurlijk ook lekker bij Meerzicht opeten, of bij je eigen tent, tipi, dome, yurt of slaapwagen. Voor groepen vanaf 10 personen kunnen wij het hele jaar door een ontbijtbuffet op maat maken. Vanaf 6 personen maken wij ook ontbijt klaar buiten het hoogseizoen. Vraag hiernaar bij de receptie.

Sauna

Fantastisch gelegen aan de Plas. Onze op hout gestookte barrel sauna. Met buitendouche en een heerlijk zitje met uitzicht over het meer. Voor twee uur zijn de kosten 49 euro, inclusief stookhout en water. Dan kun je er met twee personen in. Het gebruik van een badlaken is verplicht, heb je die niet dan kun je voor 10 euro per persoon bij ons een hammam badjas en handdoek lenen. Met een meerprijs van 10 euro per persoon kunnen er nog twee personen extra tegelijkertijd van de sauna gebruik maken. (Het meenemen van eigen drinken of etenswaren is niet toegestaan.) Reserveren bij de receptie of via hello@landgoedmariahoeve.com.

OCHTENDMEDITATIE & WATERWORKSHOP

Deze zomer komt ook Simone Landgoed Mariahoeve verrijken met wat mooie sessies. In mei zal zij op 20, 21, 27 en 28 een meditatie van een uur verzorgen, evenals bijna iedere zaterdag en zondag in juni en juli (daarna zien we wel weer :)). Deze sessies beginnen steeds om 8.00 uur in Temple Woods, als de natuur nog onder een laagje dauw bedekt is en de vogels hun hoogste lied zingen. Iedereen kan deelnemen, het maakt niet uit of je wel of geen ervaring met mediteren hebt. Wees wijs en zorg dat je warm genoeg gekleed bent, en neem eventueel een dekentje en/of een (meditatie)kussen mee om op te zitten. Kosten zijn 5 euro per deelnemer, maximaal 15 deelnemers.

Daarnaast organiseert Simone bij ons twee workshops (van 1,5 a 2 uur) over de magie van water. Op 20 mei, aanvang 12.00 uur, op 27 mei aanvang 16.00 uur. We zien water vaak als een alledaags en gewoon verschijnsel. Toch is water veel meer dan dat. Op het moment dat je je meer bewust wordt van de waarde van water (zonder water geen leven!) merk je dat water op verschillende manieren veel voor je kan betekenen. De worskhop start met een meditatie, daarna volgt informatie over het werken met water en tot slot gaat iedereen het Pingomeer in. De workshop sluit af met een kop thee en iets lekkers. Kosten zijn 25 euro per deelnemer, maximaal 12 deelnemers.

Meedoen, kan vanaf 17 jaar, opgeven kan via de digitale agenda van Simone.

KAPSALON OP WIELEN

Dit seizoen komt Dorine van Free Spirit Haircuts & Dreadlocks regelmatig bij ons langs met haar kapsalon op wielen. Knippen kost 22 euro voor volwassenen, kids t/m 12 jaar 19,50. Voor dreadlocks krijg je eerst een free intake om te kijken wat je precies wilt en wat er mogelijk is. Ze komt in ieder geval de volgende data langs: 3, 4, 10, 11, 24 en 25 juni en 1, 2, 8, 9, 15, 16, 22, 23, 29 en 30 juli. Reserveer je plek via haar digitale agenda of bel/whatsapp haar voor een afspraak via 0631282948.

DUTCH OVEN: ZELF BUITEN KOKEN

Wil je ook eens een keer ervaren hoe tof het is om buiten in de wildernis boven een zelfgemaakt vuur te koken? Bij ons huur je een Dutch Oven voor 27,50 per dag/nacht. Je kan ermee grillen, koken, bakken en braden. Het kan en mag allemaal. Wel weer schoon inleveren uiteraard. Je kunt hem meteen online reserveren bij je boeking voor een staplaats of slaapverblijf. Ook kun je bij de receptie langsgaan en vragen of hij nog beschikbaar is voor een bepaalde dag. Als je een staplaats hebt, dan neem je hem vanaf de receptie mee naar jouw eigen gekozen plek in het bos. En als je in een van onze slaapwagens, tipi's, domes, stargazers of yurts overnacht, dan zetten we hem daar alvast bij de vuurplaats voor je klaar. Heerlijk toch :)

Fietsen & Mountain Bikes (huren)

Fietsen is ieder seizoen heerlijk. Zeker in de prachtige omgeving waarin wij ons bevinden. Wil je fietsen maar heb je die niet bij je? Je kunt bij ons heel goede, en goed onderhouden, fietsen huren. Voor 15 euro per dag. Een kinderzitje erbij is 5 euro extra. Ook hebben we een paar stoere mountain bikes voor onze gasten aangeschaft. Hiervoor vragen we ook 15 euro per fiets per dag. Pal achter ons terrein ligt een uitgebreid parcours vol spannende paadjes.

Reserveren kan via de receptie. Per mail of live.

Wandelen & Paardrijden

De Mariahoeve ligt 2 km van het befaamde Pieterpad. We zijn sowieso omgeven door een uitgebreid netwerk van fiets-, ruiter- en wandelpaden. Door de meest prachtige bossen. Voor fantastische wandel- en fietsroutes bij ons in de buurt kijk je op de website eindjeomindrenthe. En ook op ons eigen natuurterrein kun je lange wandelingen maken. En daarvan genieten. Deze plaatjes zijn allemaal op ons eigen terrein gemaakt.

Voor gasten die met hun paard willen komen, hebben we een afspraak met de buren gemaakt. Bij Stal Haikens kun je in de zomer voor 15 euro per nacht je paard stallen. Je kunt ze daarover bellen via 0031 6 204 832 94 of mailen naar info@stalhaikens.nl

SCHILDERWORKSHOPS IN DE NATUUR

Buiten schilderen heeft iets bijzonders. De natuur prikkelt de zintuigen, helpt in het hier en nu te zijn. Atelier de Binnenruimte komt dit jaar bij ons weer een aantal workshops geven. Midden in de natuur. Welke plek spreekt je aan? Onder die grote boom of juist op een open plek? Jij kiest zelf. Het maakt niet uit of je ervaring hebt of niet. Het gaat om de beleving. Alles wat wil ontstaan is goed. De workshops zijn voor jong en oud. Beide begeleiders hebben een pedagogisch- en kunstzinnige achtergrond. Zie voor reserveringen, prijzen, data en meer informatie www.atelierdebinnenruimte.nl

HUWELIJKEN & ANDERE EVENTS

Wist je dat ons landgoed voor speciale gelegenheden ook gedeeltelijk of zelfs in zijn geheel is af te huren. Van huwelijksfeest tot bedrijfsevent, van coachingsprogramma tot vergaderen en van avontuurlijk walking diner tot andere festiviteiten in onze wildernis. Interesse? Neem contact op via jill@landgoedmariahoeve.com

Silent Disco

Jaaaahaaaa, lekker dansen in het bos. Waar je maar wil. Dankzij onze Silent Disco apparatuur. Via de receptie te bestellen, afname van minimaal 10 stuks (max 25), met zender, voor 7,50 per persoon, per sessie.

In het hoogseizoen organiseren we ook iedere zaterdagavond vanaf 18.00 uur Silent Disco bij het Meer. Met muziek over twee kanalen zodat er voor jou altijd wel iets fijns tussen zit. Dans met ons mee terwijl de anderen genieten van de weldadige stilte van de natuur. De Silent Disco headphones kun je ter plekke huren of van tevoren reserveren bij de receptie, voor 7,50 per stuk.

MOEDER AARDE WELLNESS BEHANDELING & MASSAGE

Kom op Landgoed Mariahoeve helemaal tot jezelf. Bijvoorbeeld met een Moeder Aarde Wellness behandeling, speciaal voor vrouwen. Daphne helpt je in alle rust, en met aandacht & stilte, het gevoel van thuiskomen in je hart weer te ervaren. Ze geeft een behandeling met natuurzuivere schoonheidsproducten op onze betoverende plek in de natuur. Door haar aandacht voor lichaam en geest wordt er een diepe ontspanning ervaren. Fijne edelstenen, heerlijk geurende essentiële oliën, warmte en stilte zorgen voor rust in het hoofd. Geniet ook van een voetbad met essentiële oliën waarvan de grondende eigenschappen zorgen voor meer verbinding met je lichaam. De huid wordt verzorgd tijdens een korte reiniging, peeling en masker met heerlijke geuren van natuurzuivere producten. Er volgt een ontspannende, warme oliemassage van gezicht, nek, schouder, hoofdhuid en oog-Kristalmassage. Ook worden de voeten gemasseerd. Een behandeling duurt zo'n 75 minuten, de kosten zijn 99 euro. Haar andere signature treatment is een intuïtieve rug, nek en schouder massage. Deze start met een voetbad gevuld met Himalaya zout en zuiverende olie. Een fijne combi midden in het bos! Kosten zijn 49 euro voor zo’n 40 minuten.

Aansluitend zijn ook te boeken: een basis voetverzorging, met nagels knippen, polijsten en eelt/likdoorn verwijderen (25 minuten, 30 euro, per 15 minuten extra 7,50 euro) en Lakken met Boho (gifvrije) nagellak (na afloop potje mee naar huis) (10 euro).

Voor reserveringen, bel/app Daphne via 06 19750304. En iedere zaterdag is ze sowieso op ons terrein.

WifiWoods

Heel bewust hebben we op ons natuurkampeerterrein geen wifi geïnstalleerd. Maar mocht je daar toch behoefte aan hebben, dan kun je terecht in het sfeervolle WifiWoods. Remote werken in het bos, voorzien van alle benodigdheden. WifiWoods is ook de plek om tussen 9 en 10 van je ontbijt te genieten. En in de zomerperiode organiseren we hier af en toe op zondagmiddag Mad Hatter Moments met live muziekperformances. (Bij Meerzicht hebben we overigens ook wifi geïnstalleerd. Voor de Silent Disco en voor iedereen die toch even snel een post op social wil plaatsen van onze prachtige locatie :))

Over reserveren, betalen en annuleren

Steeds meer mensen weten de weg naar Landgoed Mariahoeve te vinden. Om verzekerd te zijn van een staplaats of andere overnachtingsvoorziening is het verstandig om ruim van tevoren te reserveren. Bij de reservering regelen we ook meteen de betaling. Wel zo makkelijk. Voor ons, maar ook voor jou. Want dan kun je meteen in ‘vakantiestand’ wanneer je ons terrein op komt. Geen administratieve rompslomp meer.

Mocht je onverhoopt willen annuleren, dan kan dat. Tot 15 dagen van tevoren gratis. Tot een week van tevoren krijg je 50% retour. Daarna behandelen we de reservering als een concert- of evenementticket; die kan je ook niet zomaar aan de organisator of locatie teruggeven. Maar jouw plek aan een ander (door)geven kan natuurlijk wel.