Naar inhoud

Het hele jaar welkom!

De Mariahoeve is een landgoed van 20 hectare met een natuurkampeerterrein in het Drentse Papenvoort. Het landgoed, in 1928 opgericht door houtvester Van Roosendaal, is van oorsprong een bosbouwbedrijf met een soortenrijk gemengd loof- en naaldhout bos. Na de sluiting van de mijnen in Limburg, waar het hout voornamelijk naartoe ging, besloot de toenmalige eigenaar, Peter F.W. van Voorthuysen (die het terrein van zijn vader J.J. van Voorthuysen had overgenomen), er deels een kampeerterrein van te maken. In 1974. Een van de eerste van Nederland. Volgens Gijs van Voorthuysen, zoon van Peter en een van de bewoners van het landgoed, is de Mariahoeve het eerste officiële natuurkampeerterrein van Nederland. Het woord is hier uitgevonden!

Op het terrein is een meer van glaciale oorsprong van ruim 1,5 hectare. Er zit geen snoek in, dus je kunt er rustig in zwemmen. Het is een oude pingo, met twee natuurlijke bronnen. Vroeger is er turf uit het meer gehaald om de nutsgebouwen van de gemeente Rolde mee te verwarmen. Gelukkig is de diepere leemlaag ongeschonden. In het water vind je onder andere lelies en lisdoddes qua flora, en salamanders, kikkers en vissen qua fauna.

Voor de liefhebbers van rust en ruimte

Papenvoort is gelegen in het dunst bevolkte stukje Nederland; de driehoek tussen Rolde, Borger en Gieten. Een ongelofelijk mooie, bosrijke omgeving, met veel zwemmeren, zoals het Nije Hemelriek op 4,5 kilometer afstand bij Gasselte. Nationaal Park Drentsche Aa is ook vlakbij, evenals de hoofdstad van de provincie Drenthe, Assen. De Mariahoeve ligt midden op de Hondsrug, een geologisch unieke, door ijstijden gevormde heuvelrug die zich van Emmen tot de stad Groningen uitstrekt. De Hondsrug vormt, samen met een deel van het omringende gebied, het enige Geopark van Nederland. Het gebied bestaat uit naald- en loofbossen, vennetjes, weides, mooie esdorpen, beken, grafheuvels, stuifzanden, imposante beukenlanen, heiden en akkers en is bij uitstek geschikt voor de natuurliefhebber die van rust en ruimte houdt. Er is een uitgebreid netwerk van fiets-, ruiter- en wandelpaden. Ook zijn we een ideale uitvalsbasis om de rest van Drenthe te ontdekken.

Vuurtje stoken & BBQ

Niets leuker natuurlijk dan een mooi kampvuur. Of lekker binnen bij de haard. Wel graag veilig. Op natuurbrandrisico.nl staat wanneer het verantwoord is om buiten met BBQ of vuurkorf aan de slag te gaan. Overal op ons terrein vind je mooie vuurplaatsen die je kunt gebruiken. Geeft de brandweer code groen of geel, dan vinden wij het prima. In alle andere gevallen verzoeken wij om 'niet met vuur te spelen'. Wij doen aan verantwoord bosbeheer, het is niet toegestaan om zelf hout uit ons bos te sprokkelen of te zagen. Je kunt bij de receptie terecht voor stookhout (€ 12,50 per grote zak).

Zwemmen, varen & vissen

Lekker zwemmen of dobberen in ons eigen meer (vroeger noemden ze het De Plas) dat uit de IJstijd dateert. Of een beetje pootjebaden vanaf de waterkant. Geniet van het niks doen, de rust en de natuur om je heen. De waterkant is ook een ideale plek om een beetje voor je uit te turen. Alleen of in gezelschap. Met of zonder hapje en drankje in de buurt. Hier maak je onvergetelijke geluksmomenten. Ook ben je er welkom om een dagje te vissen (€ 10,-). Een stempel daarvoor kun je ophalen bij de receptie. Voor gasten die in onze verblijfsaccommodaties logeren is het vissen gratis. We weten dat er zeelt, voorn, giebel, winde, meerval (de Amerikaanse dwergmeerval en de Europese meerval) en baars in onze plas rondzwemmen. En drie soorten karpers: de boerenkarper (ook wel wilde karper), de lederkarper en de spiegelkarper. Foto’s van de verschillende soorten, bij ons gevangen, ontvangen we graag. De grootste karper tot nu toe was 5 kg. Ander aardig weetje: jonge meervallen eten heel veel muggen. Vandaar dat wij bijna geen muggen op ons terrein hebben.

Ontbijtservice

Goed begin is het halve werk. Daarom bieden wij onze gasten een waanzinnig lekker ontbijt aan. Met onder andere verse broodjes, croissants, gekookte eitjes, fruit, extra belegen kaas, serrano ham en spinata romana, jam, nutella, versgeperste sinaasappelsap en koffie, cappuccino of thee. De prijs is 12,50 p.p., kinderen eten voor 8,50 mee. Reserveren is noodzakelijk en kan meteen (voor de eerste ochtend) wanneer je een verblijf bij ons boekt. En verder steeds daags van tevoren of eerder via de receptie. Ontbijt serveren we tussen 9 en 10 in WifiWoods, een apart deel van het terrein waar volop wifi is. Voor groepen vanaf 10 personen kunnen wij een ontbijtbuffet op maat maken. Vraag hiernaar bij de receptie.

Wandelen & Paardrijden

De Mariahoeve ligt 2 km van het befaamde Pieterpad. We zijn sowieso omgeven door een uitgebreid netwerk van fiets-, ruiter- en wandelpaden. Door de meest prachtige bossen. En ook op ons eigen natuurterrein kun je lange wandelingen maken. En daarvan genieten. Deze plaatjes zijn allemaal op ons eigen terrein gemaakt. Voor liefhebbers hebben we ook een paar complimentary fietsen beschikbaar.

Voor gasten die met hun paard willen komen, hebben we een afspraak met de buren gemaakt. Bij Stal Haikens kun je in de zomer voor 15 euro per nacht je paard stallen. Je kunt ze daarover bellen via 0031 6 204 832 94 of mailen naar info@stalhaikens.nl

 

 

 

WifiWoods

Heel bewust hebben we op ons natuurkampeerterrein geen wifi geïnstalleerd. Maar mocht je daar toch behoefte aan hebben, dan kun je terecht in het sfeervolle WifiWoods. Remote werken in het bos, voorzien van alle benodigdheden. WifiWoods is ook de plek om je ontbijt op te halen en heerlijke afhaalmaaltijden te laten bezorgen.

Wist je dat ons landgoed ook voor speciale gelegenheden in zijn geheel is af te huren. Interesse? Neem contact met ons op via landgoedmariahoeve.com

Over reserveren, betalen, wijzigen en annuleren

Gelukkig weten steeds meer mensen de weg naar Landgoed Mariahoeve te vinden. Om verzekerd te zijn van een staplaats of andere overnachtingsvoorziening is het verstandig om ruim van tevoren te reserveren. Bij de reservering regelen we ook meteen de betaling. Wel zo makkelijk. Voor ons, maar ook voor jou. Want dan kun je meteen in ‘vakantiestand’ wanneer je ons terrein op komt. Geen administratieve rompslomp meer.

Mocht je onverhoopt willen annuleren, dan kan dat. Tot 15 dagen van tevoren gratis. Tot een week van tevoren krijg je 50% retour. Daarna behandelen we de reservering als een concert- of evenementticket; die kan je ook niet zomaar aan de organisator of locatie teruggeven. Maar jouw plek aan een ander (door)geven kan natuurlijk wel.

Een wijziging in een reservering aanbrengen? Dat kan tot een week van tevoren eenmalig gratis. Daarna berekenen we 20 euro per mutatie.